De "Loreley"

De "Loreley"  is in december 2001 door mij aangekocht, toen nog als rijnpatrouille-sleepboot Loreley, welliswaar had ze 2 nederlandse eigenaars al gehad, maar erg veel was er niet veranderd sinds ze van het duitse waterschap was, de WSA van Bingen, aan de Rijn, midden duitsland.

Toen zag ze er ZO uit :

Winkel Noord Holland 2002

waarschijnlijk kort voor of na de verkoop vanuit de WSA duitsland, nog met vele accesoires erop die ik er nooit bij heb gehad, of die hier anders zijn dan dat ze bij mij waren bij de aankoop. Het vierde raam in de boeg dat op de tekeningen staat is hier al verwijderd en dichtgelast.

De Loreley is gebouwd in 1925, bij Schimag Mannheim schiffs un maschinenbau AG. Toen als "bereisungsboot" een salonboot, destijds voorzien van een mij onbekende aandrijving, in 1932 kwam er een Deutz 3 cilinder in, en in 1949 is die vervangen voor een MAN 3 cilinder, daarna in 1965 was een deutz 6 cilinder in lijn gepland, maar omdat deutz niet kon leveren werd het een Daimler Benz M204B 4 cilinder van bijna 13 liter inhoud en 100pk , tegelijk met een stevige verbouwing, de achtersalon werd verwijderd en de loreley werd verbouwd tot "streckenunterhaltsboot" met patrouille als nevenfunctie, met sleepmogelijkheid, dat wel. Op de foto hierboven de lijnen van na de verbouwing in 1967. De daimler stond er nog in, maar die zou later (2012) plaats maken voor de huidige Scanis DS 11, die draait op ongeveer 200pk @ 1800 rpm. 

hierboven de tekeningen van de verschillende fases van verbouw, in 2013 heb ik de archieven van de WSA Bingen mogen ontvangen ! ik heb nu bijna de hele historie van de Loreley compleet ! ondanks dat de Loreley als 20 jaar uit dienst was, hing de archiefmap van het schip nog steeds in de kast daar ! ik ben er erg blij mee, alles en alles zit erin, van offertes tot informatie van apparatuur die er ooit geweest is, tot info over de datum van stilleggen (1989) en de verkoop naar Hilversum in 1993 aan toe. zelfs een rapport van 4 inbraken in de loop der jaren zitten er bij, de laatste inbraak is een vreemde, tussen 1989 en 1993 lag de loreley in een voormalige militaire haven aan de rijn, daar is op enig moment ingebroken, en zijn het stuurwiel en de telegraaf gestolen..... eeehhh... iemand heeft die daar kennelijk nodig gehad. alleen bij verkoop in 1993 was er weer een stuurwiel, en een gashendel, de motor stond los op de fundatie, en het vlak was her en der slecht. Ik weet van de eigenaar die hem destijds kocht, dat het voorschip toen gedubbeld werd eenmaal in nederland, en dat er met de motor iets kleins mis was. op mij komt dit verhaal een beetje over als zijnde, begonnen het schip te strippen, maar door in de verkoop komen daarmee maar weer gestopt.

Zonder het te weten, ben ik met het verbouwen van het schip weer dichter bij het originele ontwerp dan ik was toen ik begon, heel apart...

 

Het verhaal....

Maar natuurlijk waren er plannen... Zo moest de Loreley bewoonbaar worden en daarmee moest er meer leefruimte onderdeks komen. Zo gezegd zo begonnen...

Maar eerst nog even een klusje... (na dit jachtcasco was er ook nog een voormalig trekschuit voor transport alvorens de bouw begon)

Links : transport van Leiden naar Zaandam, rechts : de nieuwe achterroef vanaf de binnenkant gezien

onder: de nieuwe achterroef net geplaatst

Natuurlijk is zo'n rechte schuur zonder ramen geen gezicht,  dus ook het stuurhuis moest worden uitgebouwd. Dat kwam goed uit, het was toch al aan de krappe kant.

Eerst spanten zetten...

Dan de platen...

En de oude achterwand van het stuurhuis eruit snijden...

Resultaat : een totaal ander schip !

Maar het zeil kon er uiteindelijk ook vanaf, en de schoorsteen werd gemaakt en geplaatst, een generator uitlaat via de deur naar buiten is niet helemaal de manier...

ZO ziet ze er nu uit dus.... eerstvolgende is het plaatsen van ramen en deuren, en dan een goede lik verf ! en dan zoals de duitsers zeggen... Jetzt Geht's Los !   de binnenkant isoleren en intimmeren...

Helaas hebben we tijdens de vaart, we lagen natuurlijk niet alleen maar stil de afgelopen 2 jaar, ook wat pech gehad, zo kregen we in Sneek een scheur in de cilinderkop, dat heeft ons 2 weken havengeld gekost en een hoge telefoon rekening om een andere cilinderkop te vinden. Die was dus te vinden met hulp van Dhr Ramakers van de slb.Odilia, uit Belgie, en voor het reviseren van de cilinderkop, familie Harberts, Demco service te Winkel.

Maar een en ander is gefixed, en de Daimler-benz M204B 4 cilinder dieselmotor (bijna13000cc=13liter) loopt weer als nooit tevoren :-) het was al de moeite zeker waard (de dikke rekening op de ko(o)p toe)

Daimler Benz, M204B, 1965, 100 pk, Rijntjes keerkoppeling 1:1

In de machine kamer is nog veel werk, de techniek functioneerd allemaal prima, maar een verse laag verf en een moderne electra installatie kunnen zeker geen kwaad.... De generator staat al op zijn plaats, een 6,7pk Lister 1 cilinder diesel, luchtgekoeld, 1800rpm, met een Honda generatorspoel 3,5 KVA verzorgd de 220V boordspanning.

Zo ziet ze er nu uit (11-april 2003)

09-11-2003, buitenkant bijna klaar, voornamelijk verf wat nog dient te gebeuren. de Somy dieselkachel is eindelijk functioneel, de patrijspoorten zitten in de achterroef en het "toiletgebouwtje"is weg gesneden.Ook de bovenkant van de machinekamerkap heeft het onderspit inmiddels moeten delven, evenals de beting. Die laatste koste behoorlijk moeite om te verwijderen, hij moest in meerdere delen gesneden worden om er uberhaupt uitgetilt te kunnen worden, zo zwaar als dat ding was! 

Do it yourself schoorsteen :-D

De achterdeur is klaar !

De "Loreley" te Winkel, 7-12-2003

Juni 2004, we zijn van binnen hard aan het "slopen", de oude gangboorden en het dek boven de machinekamer gaan er helemaal af, dit om de nieuwe indeling met een iets hoger gelegen dek/stuurhuisvloer mogelijk te maken. Maar voor de nieuwe spanten voor het dek kunnen worden geplaatst gaan we eerst de machinekamer zelf onder handen nemen, we kunnen er nu immers goed bij, er is domweg niets meer om je kop tegen lek te stoten ! We gaan de koeling van de motor wijzigen, die krijgt een gescheiden binnenwater en buitenwater systeem zodat het buiytenwater niet meer rechtstreeks door de motor loopt.. een originele daimler warmte wisselaar is onderweg naar hier inmiddels. 2 pompen zitten er al op het blok dus das makkelijk, 1 pomp voor binnen en de 2e voor het buitenwater... thermostaat ertussen voor de regulering van de motortemperatuur en klaar is t....(ging het maar zo vlot)

Helaas een complicatie, de koelwaterpomp blijkt inwendig open te zijn, het binnen koelwater loopt dus zo overboord... niet handig.. maar wie wat bewaard die heeft wat... een extra centrifugaalpomp op de motorfundatie gebouwd met v-snaar aandrijving.

Naast het koelwater, moet ook de uitlaat nog omhoog gebracht worden naar de schoorsteen, de demper hangt al op zijn plaats maar de oude uitlaatpijp gaat nu nog rechtdoor naar achter ipv omhoog. verder komt er de nodige electra in de machine kamer te hangen wat er voorheen nog niet was.... bijvoorbeeld een scheidingstrafo, diodebrug, schakelkast, dat was nog niet eerder aan boord ! Wij gaan een multifunctiuoneel boordnet aanleggen dus daar komt wat bij kijken, om te beginnen willen we alle accu's (2 sets) laden middels 1 lader/dynamo, dus daar komt de diode brug voor kijken, om aard problemen te voorkomen met de walstroom is de scheidingstrafo bedoeld, maar om niet de omvormer, generator en walnet tegelijk op het boordnet te krijgen hebben we een schakelkast nodig om het boeltje te beschermen tegen sluiting door tegelijk inschakelen van verschillende stroombronnen.

Dan de verwarming, de Somy dieselkachel moet een definitieve plaats krijgen, daarna ook aangesloten worden op een warmwaterspiraal voor de cv en een extra leiding naar de motor om deze eventueel voor te verwarmen of bij varend bedrijf de cv op de motorwarmte te draaien, ook hiervoor ligt een warmtewisselaar klaar...

buiten de techniek moet er natuurlijk ook een hoop opgeknapt worden, er is volop verfwerk in de machinekamer, en ook onder de p[laten valt genoeg te doen....

het wegsnijden van het oude gangboord (nu binnen)

Achterzijde met net geplaatste reling op het roefdek.

Momenteel wordt er binnen geschildert in de machinekamer, het koelwatersysteem is veranderd, er staat nu een warmtewisselaar in waardoor motorkoelwater en buitenwater van elkaar gescheiden blijft. Als de boel in de verf zit gaan we de nieuwe stuurhuisvloer erin maken waarna de Loreley weer moet kunnen varen !

Zoals je kunt zien op de foto's is de nieuwe stuurhuisvloer bijna klaar ! Onder de "hobbel" links op de foto is de machinekamer ingang, de bovenkant zal veranderen in een deel van de hoekbank.

 

tijdens het roestbikken viel er een "gaatje" in het boeisel.... lekker... dan maar nieuw stukje erin he...

de nieuwe uitlaatpijp is ook klaar, evenals de kachel schoorsteen ! de loreley rookt weer ! dwz de kachel staat aan aan boord :-) op deze foto's is de kachelpijp[ alleen nog niet te zien, het flexibel dat er eerst tussenzat was inmiddels rijkelijk voorzien van gaten, dus nu een harde aluminium kachelpijp erop gezet, uiteraard mooi door de schoorsteen omhoog. de kachel wilde uiteraard ook niet branden, maar na een grondige reiniging van de carburateur en een reparatie aan de beluchting van de kacheltank werkt alles weer zoals het hoort! gelukkig kunnen we nu de boel condens vrij stoken en beginnen met isoleren. de schoorsteen zelf moet wel nog met staalplaat bekleed worden binnen in de accomodatie, maar dat komt wel... Voor wat betreft de uitlaat, er zitten 2 grote dempers tussen nu, een onderin de schoorsteen en eentje helemaal bovenin, klinkt erger dan het is, ze zitten pal op elkaar. vanaf de motor loopt het nu omlaag onder de vloer door het machinekamerschot heen en dan direct met een bocht omhoog naar de dempers en dan richting schoorsteen. in plaats van de geheel doorgerotte uitlaat onder de vloer door naar achteren komt de pijp nu boven het stuurhuisdak de buitenlucht in. door de enorme dempers zal het vermoedelijk lekker stil blijven buiten :-) De wc pot die je op de foto's ziet gaat ook verdwijnen, echter dat moet wachten tot de werfbeurt omdat de aansluiting onder het waterpeil zit... zou ik die nu weghalen dan mag ik de pompen gaan bijzetten en een hijskraan bestellen om het schip van de bodem te lichten... lijkt me niet handig.

we spreken mei 2006, we zijn druk bezig een interieur te creeren, momenteel is het achteronder vrijwel geheel geisoleerd en grof afgetimmert, de eerste tussenwand staat op zijn plaats en onder de vloer is alles schoon en vers in de teer gezet ! vooral dat laatste was een hele klus. ook het vuil watersysteem wat erin zit inmiddels was een bere klus.. 6 tanks met elkaar verbonden door een centrale leiding waar ook alle afvoeren op uitkomen. De tanks zijn aangepaste tanks van een audi 80, die zijn vrij vierkant en zitten in een audi achter de achterbank waardoor ze niet roesten. het bleek dat ook de hoogte van die tanks precies genoeg was om nog onder de vloer te passen. Hulde aan mijn oude werk... (tijdje op een sloperij gewerkt) zo leer je nog es wat.. ;-)

Eerst teren uiteraard dat de boel niet meer roest achter de isolatie, dan houten spantjes waar dan weer de isolatie tussen komt... met dampdichte laag, dus Suus mocht lekker blijven plakken !  ;-)

na de isolatie eerst de grofafbouw, 10mm UL plaat, en dan leid dat tot bovenstaand resultaat !

 

en dan heb je nog een stukje niet gedaan... de vloer en de bijbehorende bilge.. :-(

eerst schoonmaken en de rommel met regenwater eruit...                                        dan een beetje teren waar je later niet meer bij kunt...

dan de spantjes lassen voor de tanks,                                                                en even lachen naar t vogeltje.. :-)

het ingewikkelde leidingsysteem van het vuilwater..... een deel is dit ja...

kortom dat was een hele grote klus om alleen maar de vloer erin te krijgen met alle techniek die er eerst onder moest komen !

schoorsteen bouwen.... en stuurhuisachterwand dichten... het rookkanaal is min of meer als een grote ruggegraatzuil in de nieuwe opbouw gekomen. die "zuil" is bijna 4 meter hoog ! en herbergt alle uitlaat kanalen van de techniek, alleen de keuken en badkamer ventilatie krijgt een eigen doorvoer.

En met de vloer erin en de eerste tussenwand tussen wat de stores word en wat de badkamer word op zijn plaats begint het zowaar ergens op te lijken ! Het bankje met suus staat dus in de toekomstige badkamer.... de slang uit de vloer is voor het toilet, en de douchebak komt bovenop het gat in de vloer.

En zo is de buitenkant van de Loreley anno mei 2006.....  maar het mooie weer komt eraan dus misschien wordt ze dit jaar eindelijk knap in de lak gezet ! ( mei 2008 > nope weer niet gelukt)

De bedoeling is dat begin oktober de loreley klaar is om erop te kunnen wonen... we hebben nog het een en ander te doen dus !  (2008 > ook niet gelukt)

Inmiddels neemt ook de badkamer een vaste vorm aan en is het vooronder leeg gehaald en geteerd, we hebben een noodluik in het roefdek geplaatst en de stuurboordsboeg heeft zowaar een verse laag zwarte verf gekregen ! 

Het vooronder in lege toestand... 3 aanhangers vol met sloopafval kwamen eruit ! niet te geloven...

het begin van het badkamerinterieur...

  

de tussenwand tussen de keuken en de badkamer waar de leidingen doorheen lopen voor douche en ventilatie, het toilet komt op een verhoging omdat deze anders veel te laag is om lekker op te kunnen zitten. De douchebak ligt plat op de vloer en is rondom ingebouwd. in een huis zou de douchebak aflopend gemonteerd zijn, dat heeft hier geen zin, de boot ligt immers altijd anders. daardoor wel lekker makkelijk met inbouwen, al heb je nu een iets schuine rand. omdat de vloer plat is loopt nu de rand af... als je het niet weet valt het je niet eens op. prima dus.

Inmiddels zijn we ook met de wanden een stuk verder, die zijn voorzien van volledig verlijmd vinyl met marmer tegelstructuur en een zwart siertegeltje. omdat het vinyl is zal het er niet afvallen als de motor wordt gestart en alles in beweging komt van de trillingen. Het plafond is uitgevoerd in kunstof wandpanelen, in een hele lichte blauw marmer motief. gecombineerd met de marmer wandtegels en het natuurmarmeren wastafelblad ziet het geheel er nu al heel erg mooi uit !enkel de afwerking moet nog, beetje afkitten en een plintje langs de hoeken. daarna kan het vloerzeil erin gelegd worden, daarvoor hebben we een rol leisteen vinyl klaar liggen, het is dan net of  er een echte stenen vloer in de badkamer ligt ! wat je toch al niet met gezichtsbedrog kunt doen he ?!

          

Inmiddels is de badkamer vrijwel klaar, het laaste aansluitwerk en de meubels plaatsen, oja niet onbelangrijk het vloerzeil moet er nog in....

het vooronder is ook flink werk verzet alweer, de bilge (onder de vloer) is helemaal schoon gemaakt en geteerd, de vloer is her en der vernieuwd en geplaatst, en er is al een heel aardig gedeelte geisoleerd en afgetimmerd. ook hebben we er een extra dakluik in gemaakt, niet alleen handig voor ventilatie en bij brand, maar ook nog eens bij wet verplicht. dat was dus in 1969 wel anders toen de roef gebouwd werd... ooit zat er een bollig houten dakje op de voorroef !

 

Dakspanten en dakluik                                                                                    Hulp aan boord                                 

Dakspanten... men neme een balk, een, staander, en een garagekrik !

op die manier is het niet moeilijk om de spanten in de ronding van het dak te krijgen.

Ook van buiten is er wat veranderd, de ankerlier is geplaatst, de electrische mastlier (mast omhoog en omlaag vanaf het dashboard) is geplaatst de radarscanner staat op zijn plek en de ventilatie voor de keuken en badkamer zit in het dek en er zijn 2 ventilatie pijpen in dek gezet voor extra luchttoevoer naar de machinekamer.

op het voordek zijn er nog een paar gaten gedicht van oude doorvoertjes en een paar slechte plekken in het gangboord. bij het leeghalen van het vooronder keken we achter de betimmering ook naar buiten, daar zit een keurig postzegeltje op gelast nu.

We spreken Maart 2007, tijd voor een update, de badkamer is op wat details na helemaal klaar, de keuken staat door een verhuizing tussendoor al aan boord, maar nog niet op zijn plaats, jammer genoeg is het daardoor wel heel erg vol aan boord. de laatste hand moest nog aan de aftimmering worden gedaan voor de keuken geplaatst kan worden. In het vooronder is ook al een deel geisoleerd en afgetimmert, maar daar valt nog zat werk te verzetten...

                       

Douche                                                                                                        en de glazen wand

Maart 2007, de Loreley gaat van ligplaats veranderen. op last van de provincie noord holland moet de loreley haar ligplaats waar ze sinds 2001 gelegen heeft gaan verlaten, al die tijd was het een plezierige plek, en niet onhandig, er was walstroom van de buurman. Maar het beleid heeft bepaald dat de oever een ecologische bufferzone is geworden en dat er geen schepen meer mogen aanmeren. Wat mijn mening is over dit verhaal (pal naast een industriegebied) zal ik in het midden laten. Gelukkig is men na overleg bereid mij een andere plek aan te bieden voor de Loreley. Vandaar dat de werkzaamheden aan boord nu even veranderd zijn van volgorde, de daimler moet weer aan de gang , er gaat gevaren worden !

Afgelopen vrijdag al een aanhanger vol met overbodig geworden rommel richting afvaldepot gebracht, en zondag aan het opruimen geweest. er is weer bewegingsruimte aan boord !

momenteel is een van de luiken boven de motor er weer uit gelicht, zo kan ik goed bij de motor om de accukabels en de dynamo kabels aan te leggen en de aansluiting van het expansievat voor het koelwater in orde te maken.ook moet de spanner voor de motorsnaar nog gemaakt worden, door het plaatsen van een extra koelwaterpomp is de snaar van een langer type geworden en is er dus ook een andere spanner nodig.

een en ander moet over twee weken klaar zijn, voor 10 april moet de "loor" van plek wisselen.

   

                             Motorluik open                                          koelwater-expansietank

 

De laatste foto's op de ligplaats te Winkel, Noord Holland

en de nieuwe ligplaats, nu officieel zwart op wit :-) , ik ben meteen de grootste die er ligt, en liggen kan... de boeg blijft nog maar net binnen de palen van de remming voor de sluis.  uitvaren is dan ook maar net aan mogelijk, ik kan precies rond met de kop en de kont vrij van de wal en palen.

De nieuwe ligplaats heeft ook een nadeel, er is geen walstroom aanwezig, dus ik ben nu aangewezen op de generator voor de 220 volt. dat werkt eigenlijk uitstekend, op 1 detail na, het maakt vrij veel kabaal binnen omdat er nog geen machinekamer deur is en de trap nog niet dicht, het is dus ongeveer net of je pal naast de lister diesel staat. Komt wel goed, maar ik kan niet alles tegelijk.

Binnen ben ik inmiddels druk bezig om een keuken in elkaar te zetten, geheel naar eigen inzicht, met gerecycle-de materialen van een donorkeuken. dwz er is een nieuw frame met nieuwe bladen, een bestaande rvs dubbele wasbak, en de bestaande kastdeurtjes etc. het houtwerk van de kastjes (spaanplaat) gebruik ik dus niet opnieuw, dat is niet echt geschikt voor aan boord. de volgende update zal ik foto's plaatsen van de keuken in aanbouw.

eerst een frame bouwen.... en dan het keukenblad passen, om vervolgesn tot de conclusie te komen dat je vergeten bent dat er een staand fornhuis met oven komt te staan en je dus het hele frame weer mag gaan inkorten....

   

En dan het blad op maat en de wasbak uitmeten en inbouwen.... rechts naast het keuken deel komt dus het eerder genoemde fornhuis met oven te staan.

meer zal gaan volgen.

Stuurhuis Loreley anno maart 2008

   

De nieuwe machinekamer ingang is gebouwd ! de originele stalen deur is hergebruikt, al is het ondersteboven, anders was de draairichting verkeerd.

buiten de MK deur, is de generator aangepast, de lister heeft een regelateur gekregen, waardoor hij nu zelf gas bij geeft bij belasting van de generator. (eindelijk), de Daimler heeft me de afgelopen tijd problemen gegeven, de voorgloei inrichting was niet in orde, door losse bedrading en oxidatie tussen de gloeiers zelf is dat een zoekplaatje geworden. Nu dat uiteindelijk weer is zoals het hoort, is het volgende probleem aan de hand, de motor loopt op 3 cilinders ipv 4. ik hoop dat het mee valt en er een verstuiverleiding blijkt te lekken ofzo.. we'll see...

helaas viel dat tegen... de dieselpomp had last van een klemmende stoterbus, dus de hele pomp eraf en naar de revisie gebracht... Demco bv heeft me daar weer prima mee geholpen, het drijfwerk van de pomp is opgeknapt en de dieselpomp zelf getest, die bleek zo goed als een nieuwe te zijn ! en dat na 22000 motoruren !

gelukkig is de motorpanne op tijd klaar voor de werfbeurt, de loreley gaat maar eens het water uit. ik werk tegenwoordig zelf op een werf, dus dat is alvast mooi meegenomen. afspraak gemaakt voor een weekendje droog, en m'n collega ingehuurd voor het onder water laswerk. nou, dat viel dus vies tegen, ik wist dat er een nieuwe plaat van 1 m2 ongeveer onder moest komen... maar op 10 x zoveel had ik even niet gerekend ! de hellingbeurt werd dus 6 weken !!.

zo kwam ze omhoog... kilo's mosselen en een dikke baard.....

Afgespoten bleek het allemaal nog mee te vallen, dwz er waren wel dunnen plekken, maar van echte roestvellen was geen sprake, de waterlijn zag er zelfs na de veel te lange periode van 8 jaar in het water nog best goed uit, kaal, maar niet rot.

linker plaatje > hogedrukreiniger doorheen gespoten (200 bar), rechter foto > met de hamer kloppen voor dunne plekken, dwars door naar binnen !

en zo waren er nog een paar plaatsen zo bleek...

 

 

 

    

   

 

 

Zo maken ze ze niet meer !

ook boven water was er wat ijzerwerk te doen...

 

 

ook de oude schroefschade even gerepareerd.... 

 

 

   

Het rotte hout wat ooit het berghout was werd verwijderd voor zover het er nog was en vervangen door een halve stalen pijp.

 

En omdat het ook wel eens regent, ook het machinekamer luik gemaakt voor het klappende trapje

Inmiddels is de trap zelf ook klaar , een zelfgemaakte grenen trap, maar daar zijn nog geen foto's van....

 

alkmaardermeer juli 2008, mooi weer maar windkracht 6 bf, vaarsnelheid 16 km/u 

Na de werfbeurt in Amsterdam, juli 2008, is er vooral aan de binnenkant het een en ander gebeurd, helaas heb ik daar niet veel foto's van gemaakt, de keuken is in aanbouw, de badkamer is nagenoeg klaar. het vooronder is grotendeels geisoleerd en de kabola cv ketel op zijn plek gezet.

Zomer 2012 werd het na een wissel van baan, verhuizing naar Heerhugowaard, en vader worden van een schat van een dochter, weer eens tijd voor groot onderhoud aan de buitenkant van de Loreley. Dit keer wederom op mijn werk, Jachtwerf Nicolaas Witsen, Alkmaar. De zomer begon laat, de Loreley lag nog in winterslaap, dus ik ben daags tevoren even aan boord gegaan om de boel op te starten en klaar te maken voor de trip naar de werf. de Daimler had er wel zin in, en ging spoedig aan de gang, dat was helaas maar van korte duur, na een minuut of 20 zat ik in de machinekamer om even de temperatuur en de oliedruk te controleren, op dat moment kwam er een enorm kabaal uit de motor, ik greep naar de stop hendel en was even bang dat ik de brokken om de oren zou krijgen. later zou blijken welk groot onheil voorgevallen was.

de voorkamer van cilinder 2 bleek te zijn losgekomen uit de kop, verbrijzeld tussen de kleppen en de zuiger. resultaat : 2 kromme kleppen, inlaatklepgeleider gebroken, hap uit de zuiger, zuigerveer stuk, en een voorkamer kwijt.

een zuiger kon ik niet meer begaan, dus die maar afgebraamd en met een veer minder weer terug geplaatst, de kleppen, pakkingen, voorkamer, enzovoort had ik nog op voorraad, dus uiteindelijk op 3 1/2 cilinder naar de werf gevaren, maar wel op eigen kracht ! Na dit voorval heb ik besloten de daimler te gaan vervangen, nu de stuurhut nog casco is van binnen is dat goed te doen, later halverwege een vakantie op een afgebouwd schip is een heel ander verhaal. dus nu is het meest geschikte moment als het er dan toch van moet komen. ik was best tevreden met de oude daimler, maar de onderdelen voorziening wordt nu toch echt lastig.

Tijdens een korte vakantie op de camping in Havelte ben ik gaan zoeken naar een vervangende motor. een paar opties heb ik bekeken, een mercedes V6 werd het niet, een heel diepe carterpan en een ,voor mij, stevige prijs maakte dat ik verder keek. een D11 van Scania werd hem ook niet, daarvan vertrouwde ik de staat niet. het leek op vorstschade, en hij kon niet draaien ter plaatse, enige garantie was er ook niet bij. kortom lekker laten staan dus. uiteindelijk een afspraak gemaakt bij Jimmink Drainage in Julianadorp. zij hadden een sleuvenmachine vervangen en de oude verschroot, de motor was bewaard gebleven. voor mij een prima optie ! 10000 uur gelopen en bij 8000 uur de koppen en verstuivers gedaan. de prijs kon ik me wel in vinden, dus deze 900 kilo zware motor ging op mijn 750 kg aanhanger, ik blij dat ik bij aanschaf er al een 1000kg as onder had laten zetten ! het werd evengoed een "kalm an ritje". Naar Alkmaar, Jachtwerf Witsen, waar de Loreley eruit zou gaan.

In de kraan bij Jachtwerf Nicolaas Witsen, Alkmaar 07-2012. officiele weging 19 ton. Op de linker foto is nog te zien dat het achterste raam in de boeg door een collega watersporter eruit is gevaren, geen briefje of melding achtergelaten... niet erg watersportief ! , bedankt he !

De romp viel erg mee na 4 jaar in het water, een beetje groen, maar niets bijzonders, eenmaal op een bok, afgespoten en de hal in voor groot onderhoud en her motoriseren.

De daimler los maken van alle leidingen en slangen, en hijsen maar.... ja mooi niet dus, past niet door de deur van de stuurhut !

dan maar het raam eruit, en een stuk zijkant eruit snijden.

en hijsen maar ! met hulp van Riekus, Jachtbouw Alkmaar en zijn heftruck.

ouwe trouwe daimler... 1200 kilo schoon aan de haak ! de motor is verkocht aan een verzamelaar / verhandelaar onder vermelding van de schade.

en dan kom je in een stukje schip waar niemand sinds 1960 bij heeft gekund... veel roest en narigheid in de bilge. gelukkig heeft de motor nooit gelekt, de donkere vlek op de linker foto is van het koelwater.

zo, dat knapt op.

maar dan is de fundatie nog niet passend voor de scania, de voorste steunen zaten lager, de achterste juist hoger, dus ik kon met de snijbrander aan de slag, ook omdat de stoeltjes van de fundatie van de daimler niet ver genoeg uit elkaar stonden voor de scania, die past wel tussen het frame, maar niet tussen de stoeltjes. gevolg: een dag werk met de snijbrander om die dingen van 2 cm dik staal te verwijderen !

nu het schip erop begint te lijken, is de motor zelf aan de beurt. natuurlijk was de eerste actie proefdraaien ! (klik)

de Scania DS 11 R 40, 295pk @2300 RPM, bouwjaar 2000, 11 liter motor, 6 cilinder in lijn, turbodiesel. nog wel slecht in de verf, en best vuil, maar ja wat wil ja na 12 jaar in een sleuevengraver.

zo, schoon en vers in de verf ! Scania oranje, en, ik zou mezelf niet zijn als er niet ergens een stempeltje van mij op gedrukt zou zitten, zilver metallic klepdeksels.

Motor naar binnen, hijsbok opbouwen, en de motor met kettingtakels min of meer op zijn plek hangen. vervolgens bepalen waar en hoe hoog de steunen moeten worden, om uiteindelijk de motor met stelbouten op de steunen te zetten. de demperplaat van de daimler heb ik aan laten passen aan het vliegwiel van de scania, deze kon dus weer gebruikt worden voor de verbinding naar de keerkoppeling. in de Loreley staat de motor star op een frame, in lijn met de keerkoppeling op datzelfde frame, maar los van elkaar. het geheel staat vervolgens op rubbers op de fundatie in de romp, en is door een cardanas verbonden met de schroefas.

Uiteindelijk staat de motor netjes op zijn plek, maar dan ben je er nog niet, er moet nog van alles aangesloten worden, uitlaat, koeling, brandstof, bediening en dergelijke.

SCANIA FILMPJES : http://www.youtube.com/channel/UCgutjNBTVveUZwV_dIReAqA : SCANIA FILMPJES

de koeling is een interkoeling systeem, d.w.z de motor is gevuld met koelvloeistof, die door middel van een warmtewisselaar wordt gekoeld met buitenwater, deze 2 systemen zijn gescheiden van elkaar, daardoor kan de motor niet bevriezen en blijft het motorkoelsysteem schoon. de warmte wisselaar die al in gebruik was op de daimler, zou hiervoor dienst gaan doen. maar ja... die koeler....

De warmtewisselaar was ooit bij de vorige eigenaar eens verkeerd aangesloten geweest, daardoor zat hij helemaal vol met roest en drab, hij was niet meer uit elkaar te krijgen, dus ik had geen andere keuze dan de behuizing open te slijpen. toen eerst de hogedruk reiniger erdoorheen, resultaat zie je hierboven. toen kon de pijpenbundel er eindelijk uit, en nogmaals goed schoon gespoten worden. de behuizing zelf bleek ook niet helemaal tof, een en al roest. de naaldenbikhamer erdoorheen gehaald, met veel kuilen en een paar gaten als resultaat. geld en tijd ontbrak om een nieuwe warmtewisselaar te zoeken, dus ik heb alle kuilen en gaten opgelast, en met de lamellenschijf weer vlak geslepen zodat de pijpenbundel er weer in geschoven kon worden.

tot slot het deksel weer dichtgelast en de pijpenbundel er terug in. nog even afgeperst, en... prima voor mekaar !

en tot slot, de stuurhut weer in elkaar lassen, en het raam weer monteren.

er moest ook echt nog wel ff wat geschuurd en geschilderd worden, helemaal rondom. gelukkig kon ik rekenen op wat helpende handen :-)

op een mistige morgen weer op weg naar het water, heh heh, weer een stuk monsterklus afgerond.

te water, en op eigen, vernieuwde, kracht naar de ligplaats terug.

Inmiddels weer wat tijd eroverheen gegaan, ik heb er weer zin in, druk bezig in de stuurhut, het rachelwerk en de isolatie moet erin, kabelgoot voor de toekomstige bedrading door het plafond bevestigd.de rachels tegen het plafond was nog een hele klus, niet zozeer om te maken, maar het dak is niet helemaal recht, terwijl het binnenplafond natuurlijk wel recht moet worden, dus dat betekend alle rachels uitlijnen en uitvullen tot rechte lijnen.

Na het rachelen, moet de glaswol met dampdichte aluminiumlaag erin, dat is een een rotklusje ! wegwerpoveral, handschoenen, stofkapje, enzovoort.. alle naden afgetapet met alu tape.

dochter Amber komt ook even kijken, en papa gaat verder met het grondhout tegen de spanten te schroeven om de isolatie af te maken. heheh, het begint eindelijk ergens op te lijken !

Papa helpen verven, en dat als je pas 2 bent ! uiteindelijk de hele vloer even geconserveerd zodat de houten binnenvloer eroverheen kan.

zie hier... houten binnenvloer, en de basis voor de marmoleum.

Amber aan het roer

Verder met het interieur !

stuurhut in de grondverf, en het dashboard krijgt vaste vorm, toch mooi hoe dat vanaf ontwerpschets een echt paneel wordt. 12 mm trespa met toplaag in houtnerf, antraciet kleur. waarom zo dik ? dit kwam ik toevallig tegen... De schroefjes worden nog veranderd, ik heb even geen zwarte voor handen nog.

 

Wordt vervolgd ! zeker weten...

 

TERUG NAAR MARZON'S INDEX